Rodbehandling
Specialister i rodbehandling
Hos Vesterbro TandlægeCenter er vi specialister i rodbehandling, som vi har udført til stor tilfredshed for vores mange patienter på Frederiksberg, Vesterbro, i København V og resten af København. Gennem tiden har vi tilegnet os en masse unik viden og egenhændig erfaring med rodbehandling, hvorfor vi kan rådgive om dette uanset kompleksitet.
Vi anvender den nyeste viden og værktøjer, således at vi kan tilbyde dig den absolut bedste behandling. Vores ekspertise er opnået gennem mange år med egen klinik. Men også gennem en længere årrækkes undervisning på Tandlægeskolen i rodbehandling, har gjort sit, til at gøre dette til et af vores helt store specialer.
Vesterbro TandlægeCenter er en henvisningsklinik indenfor rodbehandling, hvilket betyder, at mange tandlæger i København og omegn, sender svære og komplicerede rodbehandlinger over til os.
Grundig og skånsom rodbehandling
Når vi udfører en rodbehandling, er vi altid meget grundige samtidig med, at vi er skånsomme over for patienten. Målet er at udføre det så smertefrit som muligt, hvorfor en omhyggelig forundersøgelse altid er på sin plads.
Vi kan tilbyde de nyeste behandlingsmetoder, og vi har et operationsmikroskop, vi kan anvende, hvis en rodbehandling bliver kompliceret. Vores altoverskyggende fokus er på at levere et flot resultat og en kvalitet, vi kan stå 100 % inde for.
Vi er til for at hjælpe vores patienter med at opretholde et sundt tandsæt, hvilket vi giver kyndig rådgivning omkring, når du er patient hos os.
Hvorfor skal man have lavet rodbehandling?
Behovet for rodbehandling opstår hyppigst i forbindelse med et dybt hul (caries) i tanden, hvor bakterier når helt ind til tandnerven (pulpa) og giver betændelse i denne.
Tandnerven ligger i en rodkanal i midten af tandroden. En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis tanden har en revne (infraktion) i tandbenet, eller hvis tanden har været udsat for et slag.
Ligger der en fyldning tæt på nerven, eller er tanden blevet behandlet med en krone, kan tandnerven i mere sjældne tilfælde gå til grunde, og skal rodbehandles som følge heraf. Såfremt en betændt nerve ikke behandles, vil bakterier og bakteriernes affaldsstoffer medføre en kronisk betændelsestilstand i nerven. Betændelsen kan sprede sig, hvilket vil resultere i en betændelse i kæbeknoglen omkring rodspidsen (rodspidsbetændelse).
Symptomer
Betændelse i tandnerven kan medføre smerter i varierende grad. Nogle føler smerte ved kulde og varmepåvirkninger, andre får kraftige smerter og kan have svært ved at lokalisere, hvor smerten stammer fra. Således kan tandpine forveksles med øre-, kæbehule- eller hovedpine. Rodspidsbetændelse giver kun lettere ubehag i form af lidt ”murren” fra området, eller eventuelt ømhed fra tanden, når man tygger. Rodspidsbetændelse kan dog udvikle sig til en tandbyld, der kan være særdeles smertefuld.
Hvordan udføres en rodbehandling?
Hvis tandnerven er levende lægges en lokalbedøvelse ved behandlingens start. Herefter bores et hul i tanden for at komme ned til nerven i rodkanalen. Nerven og bakterierne fjernes og der lægges et desinficerende middel i rodkanalen og en midlertidig fyldning i tandkronen. Ved et efterfølgende besøg 1-2 uger senere fyldes rodkanalen med et bakterietæt rodfyldningsmateriale, og der lægges en permanent fyldning i tandkronen.
Efter rodbehandlingen
Man kan undertiden opleve lettere forbigående smerter efter rodbehandlingen- især i dagene lige efter, at en betændt tandnerve er blevet fjernet. Dette er helt normalt og smerterne fortager sig hurtigt.
Ofte er rodbehandlede tænder betydeligt svækkede og har større risiko for at flække end ikke-rodehandlede tænder. Derfor anbefales det ofte, at man får en krone på den rodbehandlede tand, så den kan bevares mange år frem.