Her er alt, hvad du skal vide om tandblegning

For mange mennesker kan misfarvede tænder betyde, at man er mindre tilbøjelig til at vise sine tænder frem, og dermed smile mindre til menneskerne omkring en. Andre kan have et ønske om hvidere tænder, så de kan føle sig mere tilpas med at smile stort på betydningsfulde dage som bryllupper, fødselsdage m.m. Så der er ikke noget at sige til, at rigtig mange mennesker ønsker at få bleget deres tænder. Dog kan det være lidt af en jungle at finde rundt i, og man kan desværre komme galt afsted, hvis man ikke passer på. Her får du en guide til alt du skal vide om tandblegning.

Hvorfor bliver tænder misfarvet?

Til at starte med, så er der nogle mennesker, der genetisk har større tendens til gule tænder. Ellers er de helt store syndere kaffe, te, rødvin og cigaretter. Misfarvning kan også forekomme, hvis emaljen ætses væk i forbindelse med et stort forbrug af læskedrikke eller frugt. Tænder kan ligeledes se misfarvede ud, hvis de har store gamle fyldninger, er snavsede eller sidder på en speciel måde i tandrækken. Tændernes farve kan også ændres som en naturlig del af det at blive ældre.

Hvordan virker tandblegning?

Lad os starte med at se nærmere på, hvad der sker, når man bleger tænder. Det aktive stof i tandblegningsmidler er brintoverilte. Ved en tandblegning oxideres de misfarvninger (eksempelvis fra kaffe, the, rødvin, tobak m.m.) der sidder i tandens overflade. Derved kommer dine tænder til at fremstå lysere og hvidere.

Der er strenge regler vedrørende indholdet af brintoverilte i tandblegningsmidler. Det betyder, at det kun er tandlæger, der må blege tænder med produkter, som indeholder over 0,1 % brintoverilte. De anvendte tandblegemidler må desuden maksimalt indeholde eller frigive 6 % brintoverilte.

Der findes to metoder til tandblegning

Klinikblegning

Ved klinikblegning vil tandlægen påføre blegegel på dine tænder, mens der lyses med en laser. Det er efterhånden veldokumenteret, at lys ikke har en effekt i blegningsprocessen.

Hjemmeblegning

Hjemmeblegning fungerer på den måde, at du får fremstillet individuelle blegeskinner hos tandlægen, der er tilpasset dine tænder. Blegeskinnerne anvender man derhjemme i en periode på 8-12 dage med en blegegel.

Hjemmeblegning er den hyppigst anvendte metode til tandblegning, da dette er den mest veldokumenterede, effektive og skånsomme metode til at blege tænder.

Er alle tænder egnet til tandblegning?

Det er ikke alle tandsæt, der er egnet til tandblegning. Derfor skal der altid foretages en forundersøgelse inden behandlingen.

Plastfyldninger og kroner ændrer eksempelvis ikke farve i forbindelse med en tandblegning. Derfor vil man ende med nogle tænder, der er lysere end andre. Har du plastfyldninger i fortænderne, vil disse altså eventuelt skulle skiftes ud efter tandblegningen.

Hvis dine tænder er for slidte, og emaljen er blevet ætset eller slidt væk, vil en tandblegning heller ikke være effektiv.

Du skal være opmærksom på, at man heller ikke udfører tandblegning i følgende tilfælde:

  • Hvis du er under 18 år
  • Hvis du er gravid eller ammende
  • Hvis du i forvejen har så hvide tænder, at det vurderes, at en tandblegning ikke vil gøre nævneværdig forskel.

Hvor lang tid holder blegeresultatet?

De fleste vil naturligt nok gerne vide, hvor lang tid blegeresultatet holder. Dette afhænger dog i høj grad af ens livstil. Generelt holder blegeresultatet mellem 2-4 år. Er man dog hyppig bruger af de førnævnte storsyndere som cigaretter, kaffe og rødvin, så holder blegeresultatet kortere.

 

Vil du vide mere om tandblegning, så kan du booke en konsultation lige nu på 43 60 02 09, eller anvende vores kontaktformular til højre.

Reference: Clifton M. Carey (2014): Tooth Whitening: What We Now Know. National Institutes of Health.